Migraine medicijnen

Pijnstillers zijn het meest gebruikte migraine medicijn en medicijnen voor hoofdpijn in het algemeen. De bekendste pijnstiller is paracetamol. Paracetamol kan ook goed in combinatie met cafeïne en propyfenazon worden gebruikt, dat net als paracetamol pijnstillend en koortsverlagend werkt. Daarnaast zijn er de ontstekingsremmende pijnstillers zoals ibuprofen, naproxen, diclofenac en acetylsalicylzuur.
Naast pijnstillers kunnen ook middelen tegen misselijkheid effectief worden gebruikt. Deze migraine medicijnen gaan de misselijkheid tegen die vaak gepaard gaat met migraine. Hierdoor zal de opname van pijnstillende middelen verbeterd worden en zullen deze middelen effectiever zijn. Bij braken kunnen ook zetpillen voorgeschreven worden, zoals metoclopramide en domperidon.

Andere migraine medicijnen

Als pijnstillers onvoldoende helpen kunnen Triptan-antimigrainemiddelen worden voorgeschreven als migraine medicijnen. Deze middelen vernauwen de bloedvaten in de hersenen die door migraine verwijd zijn. Ook zorgen ze ervoor dat er minder afgifte plaatsvindt van stoffen die ontstekingen kunnen veroorzaken en laten een pijn prikkel die via de zenuwen loopt minder sterk aankomen. Hierdoor zullen de klachten geleidelijk afnemen en zal de aanval minder lang duren. Voorbeelden van Triptan-antimigrainemiddelen zijn: naratriptan, eleptriptan, almotriptan en sumatriptan. Imigran is een voorbeeld van een medicijn dat sumatriptan als werkzame stof bevat.
Daarnaast wordt ergotamine met cafeïne soms voorgeschreven als de gevallen meerdere keren per week plaatsvinden. Dit middel vernauwt ook de bloedvaten in de hersenen. De cafeïne zorgt voor beter opname van ergotamine.

Excedrin

Excedrin is een speciale pijnstiller ontwikkeld voor mensen die last hebben van migraine. Excedrin heeft een unieke samenstelling onder migraine medicijnen. Het combineert de werking van cafeïne en twee pijnstillers (paracetamol en acetylsalicylzuur). Door deze combinatie kan Excedrin de ergste symptomen van migraine verhelpen. De hoofdpijn en misselijkheid die migraine veroorzaakt wordt effectief verlicht. Door de toevoeging van cafeïne wordt het effect van de twee andere werkzame stoffen vergroot. Excedrin is zonder recept verkrijgbaar bij een apotheek of drogist. Als u andere medicijnen gebruikt is het echter noodzakelijk om eerst te overleggen met uw huisarts zodat u de kans op vervelende bijwerkingen kan minimaliseren. Ook bij zwangerschap wordt aangeraden eerst contact te zoeken met een apotheker of huisarts voor verder advies.