Migraine symptomen

Migraine is vooral te herkennen aan de aanvallen die plotseling, op ieder moment, kunnen verschijnen, soms zelfs ’s nachts als u slaapt. Hierdoor kunt u wakker worden met hoofdpijn in het midden van de nacht. U zult vervolgens de volgende migraine symptomen kunnen ervaren: de pijn die migraine veroorzaakt is een heftige, stekende of bonzende pijn, slechts aan een kant van het hoofd. Dit kan gepaard gaan met misselijkheid en/of braken. Bij inspanning of een gebrek aan rust tijdens de aanval zal de pijn alleen maar erger worden. Er is vaak een overgevoeligheid voor licht en geluiden. Vaak voelt een patiënt zich slap voor de aanval en kan het hoofd als zwaar worden ervaren. 

Migraine oorzaak

Het is niet precies duidelijk welke factoren precies leiden tot migraine. Er wordt gezegd dat migraine genetisch wordt overgebracht. Elke persoon die leidt aan migraine heeft zijn/haar eigen triggers die de migraine veroorzaken. Hierbij kunt u denken aan zaken als stress, gevoeligheid voor bepaalde stoffen of een gebrek aan slaap. Migraine wordt bij vrouwen soms veroorzaakt door hormonale veranderingen die voorkomen tijdens bepaalde perioden zoals de menstruatie en de overgang. Ook kan het gebruik van hormonale anticonceptie tot migraine leiden.

Andere migraine symptomen

Daarnaast kan er ook sprake zijn van een aura voor de aanval. Dit wordt ook wel migraine met aura of oogmigraine genoemd. De gebruikelijke migraine symptomen gaan dan gepaard met een migraine aura . Deze bestaat uit allerlei stoornissen van uw zicht en in sommige gevallen ook andere zintuigen. De persoon kan illusies zien die er eigenlijk niet zijn, er kunnen blinde vlekken verschijnen en het zicht kan verkleinen en vaak zal een persoon alles wazig zien. Bij ernstigere vormen van de migraine aura nemen deze stoornissen toe, dit kan leiden tot dubbelzien, duizeligheid en in zeldzame gevallen zelfs een tijdelijke doofheid aan een kant van het hoofd. Als u deze ernstige symptomen herkent is het van belang om zo snel mogelijk contact op te nemen met een arts.Als u alleen last heeft van de symptomen van de aura maar daarna geen bonzende hoofdpijn ervaart is er sprake van migraine zonder hoofdpijn, oogmigraine zonder hoofdpijn of aura zonder migraine. In dit artikel kunt u hier meer over lezen: oogmigraine

Wat te doen bij migraine

Het van belang om zo snel mogelijk de migraine symptomen te herkennen zodat u zo spoedig mogelijk geholpen kan worden door een arts of specialist. Omdat migraine vaak veroorzaakt wordt door stress of door andere zaken die stress veroorzaken (u kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld een gebrek aan slaap) kan rust nemen een positieve invloed hebben op uw toestand. Daarnaast zou u een dagboek kunnen bijhouden waarin u precies aangeeft wat vooraf gaat aan migraine. Sommige personen kunnen bijvoorbeeld niet tegen bepaalde soorten voedsel of stoffen in het voedsel. Hoe eerder u doorheeft waar uw migraine door veroorzaakt wordt, hoe beter.