Oogmigraine: aura migraine

Oogmigraine, ook wel aura migraine genoemd, is een vaak voorkomende type migraine. Dit type migraine gaat vaak gepaard met visuele illusies en stoornissen: de migraine aura. Oogmigraine kan gepaard gaan met hoofdpijn maar dit is niet noodzakelijk.

Het kenmerk van oogmigraine is een periode van visuele stoornissen die ook wel de aura wordt genoemd. Dit komt slechts bij een op de drie personen voor. De aura kan enkele minuten tot drie kwartier duren. Na de migraine aura kan er een periode van hoofdpijn zijn maar dit is niet het geval bij alle personen die leiden aan oogmigraine. De symptomen van oogmigraine bestaan vooral uit illusies en verstoringen van de zintuigen, voornamelijk het gezichtsveld. Meestal wordt het beeld wazig en begint de persoon vreemde vlekken te zien of wordt een deel van het gezichtsveld niet gezien. Bij ernstigere vormen van oogmigraine komen de storingen ook voor bij andere zintuigen zoals het gehoor. In zeldzame gevallen kan de persoon tijdelijk doof worden of zal hij/zij een deel van het lichaam niet kunnen bewegen. Hoewel deze stoornissen als zeer alarmerend kunnen worden ervaren brengen ze geen permanente schade aan de zintuigen mee. 
Een deel van de personen die leiden aan oogmigraine maken na de aura fase ook een periode van hoofdpijn mee die typisch is voor migraine. Dit is niet altijd het geval. Bij sommige mensen is de aura het enige wat ze meemaken. Hoewel de visuele aura vaak onschuldig lijkt is dit niet het geval. Het is nog steeds belangrijk om zo snel mogelijk naar een arts toe te gaan als u merkt dat u leidt aan deze vorm van migraine. De visuele effecten u in zeer risicovolle situaties plaatsen, vooral als u achter het stuur zit. Ook kan deze onschadelijk lijkende vorm van migraine zich ontwikkelen tot een veel pijnvollere variant. Het is nog niet duidelijk hoe of wanneer dit gebeurt dus u kunt het beste hierop voorbereid zijn.

Oogmigraine oorzaak

De exacte oorzaken van oogmigraine zijn net zoals bij de andere vormen van migraine nog voor een groot deel onduidelijk. Wat de een als trigger ervaart kan voor de ander niks betekenen. Maar zoals bij alle vormen van hoofdpijn speelt stress een grote rol. Hiernaast kan een langdurig gebrek aan voedsel of slaap ook verantwoordelijk zijn voor oogmigraine. Ook ervaren sommige personen bepaalde voedingsmiddelen of stoffen zoals chocolade, wijn of zoetstoffen als een oorzaak voor de aura. Aangezien de precieze momenten die een aanval veroorzaken per persoon verschillen kan het handig zijn om een dagboek bij te houden waarin u aangeeft wat er vooraf gaat aan de migraine. Op deze manier zou u erachter kunnen komen welke zaken u het best kunt vermijden.