Verschil tussen migraine en hoofdpijn

Het kan soms moeilijk zijn om het verschil tussen migraine en hoofdpijn te zien. Zelfs als de pijn slechts aan een kant van het hoofd ligt hoeft dit niet meteen te betekenen dat u leidt aan een vorm van migraine.

Migraine wordt veroorzaakt doordat de bloedvaten die zich rondom de hersenen bevinden verwijden en vernauwen. Deze spastische bewegingen veroorzaken de pijn die kenmerkend is voor migraine. Gewone hoofdpijn wordt meestal veroorzaakt door de spieren in de nek, de schouders en/of het hoofd. Door de spanning in deze spieren voelt de patiënt ook hoofdpijn. Bij migraine zouden ook bepaalde andere stoffen, neurotransmitters, een rol spelen. Het is echter moeilijk te zeggen waarom precies een persoon leidt aan migraine. Hierdoor bestaat er niet een migraine behandeling die in elk geval werkt. Het komt wel vaak voor dat als een persoon last heeft van migraine zijn familieleden hier ook kans op hebben.

Het kenmerk van migraine is een zeer hevige bonzende of stekende pijn maar slechts aan een kant van het hoofd. Deze pijn kans in sommige gevallen ook gepaard gaan met misselijkheid en zelfs braken. De patiënt is vaak zeer gevoelig voor geluiden en licht, vooral wanneer deze plotseling worden ervaren. Soms gaat aan de migraine een aura vooraf. Deze aurafase bestaat uit stoornissen van de zintuigen, meestal alleen het zicht maar in sommige gevallen ook andere zintuigen. Er bestaat ook een vorm van migraine zonder de hoofdpijn: oogmigraine. Deze vorm bestaat alleen uit een migraine aura.
Om het verschil tussen migraine en hoofdpijn te verduidelijken zijn hier de symptomen van andere vormen van hoofdpijn die erop lijken.

Clusterhoofdpijn

Bij clusterhoofdpijn is er net zoals bij migraine sprake een stekende pijn aan een kant van het hoofd, vaak rondom de slaap. De pijn kan uitstralen naar het oog, de bovenkaak, de nek, en het gebied rondom het oor. Meestal zal de lichaamstemperatuur ook stijgen en kan de drang om zich te bewegen toenemen. Er kunnen ook andere lichamelijke symptomen voorkomen die zich alleen bevinden aan de kant van het hoofd waar de pijn wordt ervaren: een verstopte neus, tranende ogen, een hangend ooglid en de verkleining van de pupil.

Spanningshoofdpijn

Bij spanningshoofdpijn of spierspanningshoofdpijn is er sprake van een doffe pijn in het hoofd die niet aan een kant hoeft te liggen, zoals bij clusterhoofdpijn en migraine. Zoals de naam al zegt wordt deze vorm van hoofdpijn veroorzaakt door de spanning in de spieren van het hoofd, de nek en de schouders. Ook is er net als bij migraine een overgevoeligheid voor fel licht of harde geluiden. Er is vaak ook een verminderde eetlust voor en tijdens de hoofdpijn. Door de doffe pijn kan er een gevoel ontstaan dat er een strakke band om uw hoofd is gespannen. Voorgaand aan een spanningshoofdpijn kan er sprake zijn van nekklachten zoals een gespannen nek of pijn in de spieren.