Wat is migraine?

Wat is migraine? Migraine is een complexe aandoening met diverse symptomen. Voor veel mensen is het belangrijkste kenmerk een pijnlijke hoofdpijn. Andere symptomen zijn onder andere verstoord zicht, gevoeligheid voor licht, geluid en geuren, misselijkheid en braken. Migraine kan heel beangstigend zijn en kan u ertoe leiden om enkele uren stil te moeten liggen.

De migraine symptomen variëren en verschillende mensen kunnen verschillende symptomen tijdens verschillende aanvallen hebben. De aanvallen kunnen verschillen in lengte en frequentie. Migraine aanvallen duren meestal van 4 tot 72 uur en de meeste mensen zijn vrij van de symptomen als er geen aanval plaatsvindt. Migraine kan een enorme impact hebben op uw werk, gezin en sociale leven. Het is daarom belangrijk om meteen naar een arts te gaan als u denkt dat u migraine kan hebben zodat u de aanvallen kan tegenhouden of zelfs voorkomen.

Het onderscheid tussen migraine en hoofdpijn kan moeilijk zijn. Gewone hoofdpijn ontstaat doordat de spieren in het hoofd en/of schouders en nek gespannen zijn. Migraine is het gevolg van spastische bewegingen (verwijden en samentrekken) in de bloedvaten in het hoofd rondom de hersenen. Ook zouden neurotransmitters (bepaalde stoffen die zenuwprikkels in de hersenen doorgeven) een rol kunnen spelen. Het is nog niet duidelijk waarom de ene persoon een ernstigere vorm van migraine dan de ander kan hebben. Er wordt echter aangenomen dat migraine genetisch wordt doorgegeven; dit betekent dat als er iemand in uw familie last heeft van migraine dat de kans groot is dat u dat ook zal kunnen hebben.Migraine oorzaak

Een migraine aanval ontstaat door het samentrekken en het verwijden van de bloedvaten in je hoofd. Stoffen die in je hersenen zenuwprikkels doorgeven (neurotransmitters) spelen vermoedelijk een belangrijke rol. Waarom de ene persoon vaker of meer klachten heeft dan de ander is niet duidelijk. Wel is het zo dat u zelf een grotere kans hebt last van migraine te krijgen als migraine ook in je familie voorkomt
De oorzaken van migraine verschillen per persoon. De meest voorkomende oorzaken zijn stress of een stressvolle omgeving, alcohol, een gebrek aan voedsel en/of slaap. Het is daarom van belang om te proberen meer rust te nemen als u merkt dat u leidt aan migraine. Ook stellen sommige migrainepatiënten dat bepaalde stoffen in voedsel ook een rol kunne spelen zoals smaakversterkers en zoetstoffen. Er is hier echter geen bewijs voor gevonden bij wetenschappelijke onderzoeken. Bij vrouwen kan migraine ontstaan door hormonale veranderingen zoals de periode rondom de menstruatie, de overgang en het gebruik van bepaalde hormonale anticonceptie of de pil.
Het is belangrijk om de migraine meteen te herkennen bij de eerste symptomen. U wordt aangeraden om meteen te stoppen met al uw bezigheden en uw medicijnen in te nemen, gepaard met een periode van rust tot uw aanval over is. Als u dit niet doet is er een kans dat de klachten verergeren. Het is ook belangrijk om uw omgeving op de hoogte te stellen als u weet dat u last heeft van migraine en welke symptomen ertoe leiden zodat het begrijpelijk is wanneer u uw werk onderbreekt of even rust wilt nemen.