Oogmigraine: aura migraine

Migraine wordt meestal onderverdeeld in migraine met aura en migraine zonder aura. De eerste variant wordt ook wel oogmigraine genoemd. Migraine met aura kan dezelfde pijn veroorzaken als gewone migraine maar bij deze vorm van migraine wordt de aanval aangekondigd met een zogenaamde migraine aura. Dit gebeurt bij 1 op de 3 migrainepatiënten. Deze aurafase begint meestal nog voor de aanval en heeft vaak een korte duur van een kwartier tot een half uur. De kenmerken van een migraine aura zijn visuele illusies en stoornissen. U kunt bijvoorbeeld plotseling lichtflitsen of vreemde (gekleurde) vlekken zien die er niet zijn of uw gezichtsveld wordt wazig of kleiner. In sommige gevallen kan de migraine aura ook ernstiger zijn, er kan bijvoorbeeld sprake zijn van spraak- en gevoelsstoornissen en bij zeldzame gevallen kan er zelfs een verlamming plaatsvinden. Patiënten die dit voor het eerst meemaken kunnen hierdoor in paniek raken en door de stress een nog heftigere aanval krijgen. Men spreekt alleen van migraine met aura als deze aurafase plaatsvindt, als dit niet het geval is leidt de patiënt aan een migraine zonder aura.

Als u last heeft van een migraine aura is het ook belangrijk om te weten dat u een licht verhoogde kans heeft op een beroerte t.o.v. van gewone migraine, van de 1000 mensen met een gewone migraine krijgt slechts 1 iemand een beroerte, bij migraine met aura is dit 2 op de 1000. Hierdoor is het belangrijk om te proberen om deze kans op andere manieren kleiner te maken. Als u rookt is het bijvoorbeeld extra belangrijk om hier te proberen mee te stoppen, zelfs als het u helpt tegen migraine aanvallen, omdat roken ook de kans op een beroerte vergroot.

Migraine zonder hoofdpijn

Een migraine aura hoeft niet altijd gepaard te gaan met hoofdpijn. Bij migraine zonder hoofdpijn krijgt de patiënt wel een aanval maar deze bestaat alleen uit de aura fase en alle symptomen die ermee te maken hebben. Deze vorm van migraine wordt ook wel visuele- of oogheelkundige aura zonder hoofdpijn genoemd. Voor de aanval kan de patiënt last hebben van een zwaar gevoel in het hoofd maar deze wordt niet gevolgd door hoofdpijn zoals bij gewone migraine. Migraine zonder hoofdpijn komt vaak voor op een leeftijd van rond de 40 jaar maar soms ontstaat deze vorm van migraine ook op jongere leeftijd. Hoewel de aura zonder hoofdpijn vaak onschadelijk lijkt is dit niet altijd het geval. De stoornissen van het zicht (en soms ook van andere zintuigen) kan u plotseling in een zeer ernstige en risicovolle situatie plaatsen. Omdat de aanvallen plotseling kunnen ontstaan op elk moment van de dag kunt u hier ook last van krijgen achter het stuur of als u een belangrijke functie moet vervullen. Een ongeluk zit vaak in een klein hoekje, het is dus erg belangrijk om hier van te voren op voorbereid zijn door zo snel mogelijk naar een arts te gaan als u merkt dat u last heeft van migraine zonder hoofdpijn en in sommige gevallen ook uw collega’s op de hoogte te stellen als u gevaarlijk werk doet.