Wanneer je gehoor laten testen bij een audicien

Het gehoor is een zintuig waar alle mensen dagelijks gebruik van maken. Helaas zijn er verschillende omstandigheden waardoor ons gehoor achteruit kan gaan. Je wilt jezelf hier natuurlijk zo veel mogelijk tegen beschermen, maar helaas is dat niet altijd mogelijk. Een verminderd gehoor betekent niet het einde van de wereld tegenwoordig. Er is namelijk een hoop wat nog gedaan kan worden aan een verminderd gehoor. In deze tekst gaan we kijken wat je het beste kan doen wanneer je merkt dat het gehoor achteruit gaat en wat hier vervolgens nog aan gedaan kan worden.

Een verminderd gehoor

Er zijn verschillende manieren waarop ons gehoor achteruit kan gaan. Het kan bijvoorbeeld zijn dat iemand ouder wordt. Hier is helaas niets aan te doen. Het is nou eenmaal zo dat er dan mankementen ontstaan en ons gehoor is hier een van. Het kan ook zo zijn dat gehoorschade optreedt door te harde muziek of een bepaalde druk tijdens bijvoorbeeld het duiken. Dat is een hele vervelende manier van oorschade. Toch is het niet altijd einde verhaal. Er is nog best iets wat gedaan kan worden aan gehoorschade, maar waar ga je heen wanneer je vermoedt dat het gehoor minder wordt?

Een afspraak bij de audicien

Net als bij zicht een opticien een specialist is, heb je ook een specialist bij het gehoor. We spreken dan van een audicien. Deze specialist kan verschillende beste doen om te kijken of er schade is en waar deze schade zich bevindt. Dat noemen we een gehoortest. Bij een gehoortest laat de specialist verschillende geluiden horen. Jij moet dan aangeven waar dit geluid vandaan komt. Deze gehoor test is ontworpen om te kijken waar de schade zich bevindt en wat hier eventueel aan gedaan kan worden. Er zijn namelijk vaak nog verschillende oplossingen bij gehoorschade.

Wat te doen bij gehoorschade

Vaak is het zo dat een gehoorapparaat wordt aangeraden. Dit is een klein apparaat wat in of bij het oor wordt geplaatst. Het apparaat is er zodat hij kan assisteren bij het gehoor. Hij zorgt er door bepaalde technologie├źn voor dat je weer meer kan horen en in sommige gevallen gewoon weer als vanouds kan horen. De specialist kan aanraden welk apparaat het beste bij jou past. Tegenwoordig zijn de apparaten in allerlei verschillende maten verkrijgbaar. Je hebt ze zelf dat ze zo goed als onzichtbaar zijn. Ook hebben verschillende apparaten, verschillende extra’s waardoor de een bijvoorbeeld aangesloten kan worden op de tv zodat je niets van je favoriete programma mist. De prijzen van de apparaten liggen uiteen, maar het loont altijd om even contact op te nemen met de zorgverzekeraar. Een groot gedeelte wordt namelijk gewoon vanuit hun vergoed.

Ontdek meer bij de audicien: https://www.vanboxtelhoorwinkels.nl/audicien